Štatisti navštívia aj prešovské domácnosti

12.04.2013 Prešov

Štatistický úrad Slovenskej republiky vykonáva od začiatku apríla zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností v rámci projektu európskych štatistických zisťovaní. Toto zisťovanie prebieha aj v meste Prešov od 1. apríla do 31. mája 2013.

Cieľom tohto projektu je vytvoriť spoločný rámec na systematickú tvorbu štatistík krajín Európskej únie o príjmoch a životných podmienkach domácností. Jeho realizáciou sa získava harmonizačný zdroj údajov o príjmoch, úrovni a štruktúre chudoby a sociálnom vylúčení v krajinách Európskej únie. To umožňuje porovnanie životnej úrovne Slovenska v rámci EÚ.
V tomto období vybrané domácnosti aj v meste Prešov navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnosti osobitným poverením. Všetky informácie, ktoré príslušník domácnosti tomuto opytovateľovi poskytne budú anonymné a použité výlučne na štatistické účely. Ochranu dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. Z. o štátnej štatistike.
Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2013 vybraných viac ako 300 obcí a miest, medzi nimi aj Prešov. Do zisťovania je zaradených takmer 6000 domácností.
 
Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región